İdrar Yolunda Taş Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

İdrar Yolunda Taş Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolunda Taş

İdrar yolunda taş, böbrek taşı olan hastaların sık sık yaşadığı sorunlar arasında yer almaktadır. İdrar yolunu inceleyecek olursak, böbrekte oluşarak çıkış yoluna kadar giden bir yapıya sahiptir. İdrar yolu, bu sistemin içinde bir rezervuar görevi yapmaktadır. İdrar kanalının herhangi bir bölgesine böbrekten taş düşebilir. Düşmüş olduğu böbreğe göre sağ üreter ve sol üreter adı verilir. İdrar yolu vücuttaki atıkları temizler. Bu yüzden, idrar yoluna düşen taş nedeniyle kişi idrar yapmakta zorlanır ve vücuttaki atıkları temizleyemez.

İdrar Yolunda Taşın Belirtileri Nelerdir?

İdrar yolunda taşın boyutu ve bulunduğu bölgeye göre belirtiler değişmektedir. Genellikle, idrar yolunda taş olduğunda kesik kesik idrar yapılır. İdrar yapamama, tıkanma gibi belirtiler olabilir. İdrar yolunda taşın diğer belirtileri şunlardır:
  • Çatallı işeme
  • İdrar yaparken yanma
  • İdrarı tam yapamama
  • Damla damla işeme
  • İdrarın bulanık ve arada kırmızı renkte olması
Erkeklerde, penis kökü ve ucuna ara ara vuran ağrı şeklinde belirtiler olabilir. Bazen de perine adı verilen anüs ile idrar torbasının arasındaki bölge ağrır. Kadınlarda ise vajinal bölgeye ve yine perine adı verilen anüs ile idrar torbasının arasındaki bölge ağrır. Eğer idrar yolunda taş varsa, hasta enfeksiyon kapabilir ve bu durum yüksek ateş, üşüme, mide bulantısı, idrar yapamama, idrarın tıkanması, kasıkta ağrı ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

İdrar Yolunda Taş Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar yolunda taş, alınabilir veya düşürülmesi sağlanabilir. Eğer taş küçük ise, stent takılarak sık sık su içerek hastanın rahat idrar yapması sağlanır ve böylece küçük taşların düşmesine yardımcı olunur. Şayet idrar yolunda taş 3 cm'den büyük ve oldukça sert ise, muhakkak bir hekim cerrahi müdahalede bulunmalıdır. İdrar yolunun dar olması nedeniyle küçük olan taşlar düşmediği zamanlarda da cerrahi müdahale gerekebilir. Hastaya yapılan müdahale sonrası, taşın tekrar oluşumunu engellemek için gün içinde en az iki litre su tüketmesi önerilir. Böbrekte taş oluşturabilecek sebzelerden ve tuz tüketiminden uzak durulmalıdır.

Ekstra Bilgiler

İdrar yolunda taş oluşumunu engellemek için bazı önlemler almak mümkündür:
  • Sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulamak
  • Yeterli miktarda su tüketmek
  • Tuz ve protein alımını sınırlamak
  • Düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek
İdrar yolunda taş problemi yaşayan kişilerin, doktorlarının önerilerini dikkatle takip etmeleri ve yaşam tarzlarında gerekli değişiklikleri yapmaları önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İdrarda Hemoglobin

İdrarda Hemoglobin