İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), genellikle Escherichia coli (E. coli) adı verilen bakterinin neden olduğu bir rahatsızlıktır. Bu enfeksiyonun sadece mesane bölgesinde oluşmasına sistit adı verilirken, böbrekleri ve üst idrar kanalını etkileyen enfeksiyonlara piyelonefrit denir. İdrar yolu enfeksiyonları genellikle kadınlarda daha sık görülür ve tekrar eder. Bu durum, kadınların idrar kanalının erkeklere göre daha kısa olmasından kaynaklanır. Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasıyla idrar yollarının duvarı incelir ve enfeksiyonlara karşı daha hassas hale gelir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu yaşandığında, hasta durumu fark ettiği an doktora başvurmalıdır. Bu enfeksiyonlar ihmal edildiğinde, hamilelik döneminde daha kolay yayılır ve hem anneye hem de fetüse zarar verebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri

İdrar yolu enfeksiyonları, cinsel organın herhangi bir nedenden dolayı bakterilere maruz kalması ve bu bakterilerin idrar yolu ile mesaneye ulaşması sonucu ortaya çıkar. Bu bakteriler genellikle dışarıda kullanılan tuvaletlerden bulaşır.

İdrar Yolu Anormallikleri

Doğuştan gelen idrar yolu anormallikleri olan kişilerde, idrarın idrar yolunda birikmesi ve burada bakterilerin oluşmasıyla idrar yollarında enfeksiyon meydana gelir.

İdrar Yolunun Tıkanması

Böbrek taşlarının büyüyerek idrar yolunu kapatması, prostat büyümesi gibi durumlar idrarın mesanede kalmasına neden olur. Bu tip durumlar, idrar yolu enfeksiyonunun oluşmasına yol açar.

Baskılanmış Bağışıklık Sistemi

Şeker hastalığı başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar, bağışıklık sistemine baskı yaparak vücudun bakterilere karşı korunma mekanizmasını zayıflatır. Bu tip hastalarda sık tekrar eden idrar yolu enfeksiyonu görülür.

İdrar İçin Sonda Kullanımı

Hastanelerde çeşitli hastalıklar nedeniyle kullanılan sondalar, idrar yolu enfeksiyonunun normal tedavi gören hastalara oranla çok daha fazla görülmesine neden olur.

Doğum Kontrol Yöntemleri

Doğum kontrol amacıyla diyafram ya da çeşitli sperm öldürücü ilaçlar kullanan kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları sıkça görülmektedir.

Cinsel Olarak Aktif Olmak

Cinsel olarak aktif olan ve tek eşli olmayan kadın ve erkeklerin idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma oranı yüksektir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

  • Sık sık idrara çıkma
  • Çok sıkıştığı halde az miktarda idrar yapma
  • Karnın alt kısmında rahatsızlık ve şişlik hissi
  • İdrar yaparken ağrı ve yanma
  • Bulanık veya kanlı idrar
  • Mide bulantısı, yüksek ateş, kusma
  • İdrarda ağır koku
  • Bel bölgesi ve kasıklarda ağrı

Çocuklarda ve bebeklerde idrar yolu enfeksiyonları, çocukların rahatsızlıklarını dile getirememesi nedeniyle dikkatle izlenmelidir. Çocuklarda aşağıdaki belirtiler varsa acilen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır:

  • Grip veya belirli bir rahatsızlık olmadan ani ateş
  • Kusma
  • İştahsızlık
  • Bebeklerde huzursuzluk
  • Bulanık ve kokulu idrar
  • 2-4 yaş arası çocuklarda sık idrara çıkma isteği, altına kaçırma
  • Karın ağrısı

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonları şüphesiyle hastaneye başvuran hastalardan öncelikle idrar tahlili istenir. Alınan idrar örneği laboratuvarda incelenir ve beyaz ve kırmızı kan hücreleri ile bakterilere bakılır. İdrar örneği verilmeden önce genital bölgenin antiseptik bir bez ile silinmesi gerekir. Ayrıca idrar örneğinin ilk idrar değil, ortalardan alınması önerilir. Laboratuvarda yapılan kültürde bakteri türü belirlenir ve tedavi bu bakteriye göre düzenlenir.

Tedavide genelde antibiyotik ilaçlar kullanılır. Antibiyotikler birkaç gün içinde etkisini gösterir ve hasta iyileşmeye başlar; ancak hastalığın tekrar etmemesi için ilacın en az bir hafta süreyle kullanılması gerekir. İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavi sürecinde, doktor tedavisi haricinde hastaların evde de dikkatli olmaları önemlidir. Bakterilerin hızlı bir şekilde vücuttan atılması için bol su tüketilmeli, alkol, kahve, asitli içecekler ve kafein içeren içeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca karın altına konulacak ılık su torbası, mesanedeki basıncı azaltarak genel rahatsızlık hissinin hafiflemesine yardımcı olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonuna etkili çözümlerden biri de kızılcık suyudur. Yapılan araştırmalara göre, kızılcık suyunun idrar yolu enfeksiyonunu azaltma konusunda etkili olduğu saptanmıştır. Sık sık idrar yolu enfeksiyonu yaşayan kadınların kızılcık suyunu düzenli tüketmesi, hastalığın seyrini azaltıp şikayetlerin hafiflemesini sağlayabilir. Ayrıca kızılcık suyunun vücudu enfeksiyonlara karşı güçlendirdiği tespit edilmiştir. İdrar yolu enfeksiyonu ciddi bir sorundur ve tedavi edilmezse enfeksiyon kana karışarak daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Erkeklerde İdrar Kaçırma Hissi

Erkeklerde İdrar Kaçırma Hissi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrarda Lökosit Yüksekliği Nedenleri?

İdrarda Lökosit Yüksekliği Nedenleri?

İdrarda Koku Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Koku Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Sık İdrara Çıkma Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Sık İdrara Çıkma Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Dansite Oranı

İdrarda Dansite Oranı

Kronik İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Kronik İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi