24 Saatlik İdrar Nasıl Toplanır?
24 Temmuz 2024

24 Saatlik İdrar Nasıl Toplanır?

24 Saatlik İdrar

24 saatlik idrar toplama testi, hastaların böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesinde veya bazı hastalıklarda idrarda artan maddelerin tespit edilmesinde kullanılır. İdrarla atılan maddelerin oranı günün her saatinde farklılık gösterir. Bu nedenle idrarın 24 saat boyunca aralıklarla toplanması, alınacak sonuçların doğruluğunu etkiler.

Test İçin Hazırlık

24 saatlik idrar toplama sırasında, testle ölçümü yapılacak maddelerin bozulmasına engel olmak için bazı koruyucu maddeler kullanılabilir. Bu koruyucu maddeler, testi yapacak laboratuvar tarafından sağlanır. 24 saatlik idrar toplamaya başlamadan önce, idrarın toplanacağı kabın içine bu koruyucu maddeler konur.


Kişi, idrar toplamaya başlayacağı günün sabahında ilk idrarını tuvalete yapar. Bu saat kayıt altına alınır. Örneğin, sabah 09.00'da idrar boşaltıldıysa, ertesi gün sabah 09.00'a kadar yapılan her idrar laboratuvardan verilmiş olan idrar toplama kabının içinde toplanmalıdır.

Gündüz ve gece yapılan tüm idrar kapta biriktirilmelidir. Testin sağlıklı sonuç vermesi için, idrarın dışarı yapılmaması önemlidir. 24 saat dolunca yani ertesi gün sabahleyin yapılan ilk idrar da toplama kabına konulmalıdır. Böylece 24 saatlik idrar toplama işlemi tamamlanmış olur.

24 Saatlik İdrar Toplama Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu süre boyunca idrarın toplandığı kabın özel olarak üretilmiş 3-5 litrelik kapasitesi bulunan kaplar kullanılması gerekir. Böyle bir kabı satın almak istemeyenler, kuru ve temiz olduğunu bildikleri pet şişeleri de kullanabilir. Ancak içine daha önceden deterjan, gazlı içecek konulmuş olan pet şişeler kesinlikle kullanılmamalıdır.

24 saatlik idrar toplama süresinde, idrarın konduğu kabın serin ve karanlık bir yerde bekletilmesi gerekir. İdrar toplama süresinin bitmesinden sonra, zaman kaybetmeden kabın testin yapılacağı laboratuvara götürülmesi gerekir. Bu nakil sırasında, idrarın bulunduğu kabın ışık almayacak şekilde bir poşetle kapatılması önemlidir.

Beslenme ve Diğer Önemli Hususlar

24 saatlik idrar toplama sırasında, kişilerin yemesi gereken veya yememesi gereken besinler olabilir. Bu bilgiler, testi isteyen doktor tarafından hastaya bildirilir. Bu talimatlara uyulması, testin güvenilir bir sonuç vermesine yardımcı olur.

Bunlara uyularak laboratuvara teslim edilen 24 saatlik idrar hacmi tespit edilerek, doktorun istediği tahliller yapılır. Elde edilen sonuçlar, toplanan idrarın miktarına uygun şekilde hesaplanmaktadır. Bu kurallara uyulduğu takdirde, 24 saatlik idrar ile yapılan test, doktorun teşhisinde önemli bir yardımcı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İdrar Yapamama Nedenleri?

İdrar Yapamama Nedenleri?

İdrarda Şeker Nedenleri?

İdrarda Şeker Nedenleri?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Kesesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İdrar Kesesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İdrarda Aseton Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Aseton Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Kesesi Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Kesesi Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Tam İdrar Tahlili Nasıl Yapılır?

Tam İdrar Tahlili Nasıl Yapılır?

İdrarda Hemoglobin

İdrarda Hemoglobin