İdrarda Lökosit Değerleri
20 Temmuz 2024

İdrarda Lökosit Değerleri

İdrarda lökosit değerleri, normal kabul edilen seviyelerde olduğunda herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak bu seviyelerin üzerine çıktığında, vücuttaki enfeksiyonu ya da vücutta oluşan hasarı gösterir. Beyaz kan hücreleri olan lökositler, bağışıklık sistemiyle beraber bulaşıcı hastalıklardan korunmamızı sağlar. Vücutta enfeksiyon olması, idrar yolunda, böbreklerde, idrar kesesinde hasar oluşması, vücuttaki yabancı maddelerin varlığı gibi etkenlerde lökosit üretimi artar. Vücutta hastalıklarla, hasarlarla mücadele ederek ölen lökositlerin idrarla atılmasını sağlamak için lökosit üretimi artar. Bu nedenle idrarda lökosit değerleri belli miktarda her zaman olur. Ancak ciddi oranda lökosit tespiti yapılırsa, en başta idrar yolu enfeksiyonu akla gelmelidir.

İdrarda Lökosit Değerleri Neden Yükselir?

Böbreklerde Enfeksiyon Olması: İdrarda lökosit değerleri artış gösteriyorsa, kişi böbrek enfeksiyonları bakımından değerlendirilmelidir. Enfeksiyonun başlangıçta idrar yolunda olması, buradan böbreğe yayılması söz konusu olur. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, böbrek enfeksiyonu daha fazla görülür. İdrar yolu, idrar kesesi, üretra iltihapları da idrarda lökosit değerlerinde yükselmeye neden olabilir. Bakterilerin daha çok cinsel ilişkiyle idrar yoluna geçmesi enfeksiyonun oluşmasına yardımcı olur.

Hamilelik Süreci: Bu süreçte vajinada olan kirlenme lökosit değerlerinde artışa yol açabilir. Bunun dışında hamilelikte idrarda protein değerleri de yükselebilir. Bunların süreklilik kazanması ve diğer etkilerle kişi idrar yolu enfeksiyonu geçirebilir. Bu nedenle hamilelik sürecinde idrarda lökosit değerleri testle kontrol edilmelidir.

İdrarı Uzun Süre Tutmak: Bu alışkanlığı olan kişilerde idrar kesesi zayıflamaya başlar ve idrar kesesinin boşaltılması zor hale gelir. İdrar uzun süre boşaltılmadan idrar kesesinde kaldığında, idrarda lökosit değerleri artışına neden olan bakteri enfeksiyon oluşmasına yol açabilir.

İdrar Yolunda Tıkanıklık Olması: Eğer idrar yolu herhangi bir sebeple tıkanırsa, idrarda lökosit değerleri de yükselir. Bunun beraberinde idrarda kan da görülebilir. İdrar yolu tıkanıklığı genellikle böbrek taşlarında, idrar kesesindeki taşlardan, leğen kemiğinin gördüğü hasardan, bu bölgedeki tümörlerden, idrar yolundaki yabancı maddelerin etkisinden, prostatın büyümesinden kaynaklanabilir.

İdrarda Lökosit Değerleri Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?
  • Ateş yükselmesi ve titreme
  • İdrarın bulanık ya da kokulu olması
  • İdrarda kan olması
  • Böbrek iltihabı
  • İdrar kesesinde tümör
  • İdrar boşaltımında acı duyulması, idrara sıkça çıkılması
  • Sistemik lupus eritematozus
İdrarda Lökosit Değerleri Yüksekliği Nasıl Belirlenir?

İdrarda lökosit değerleri ölçümü strip test denilen çubuk testiyle yapılır. Bunun dışında doktorun önerisiyle mikroskobik test de yapılabilir. Lökosit değerlerindeki anormallikler içinde test uygulanabilir. Bazı testler kişinin kendisi tarafından evde de yapılabilir. Eğer bu şekilde idrarda lökosit değerleri anormal düzeyde çıkarsa, ileri testlerin uygulanması tavsiye edilir. İdrarda lökosit değerleri uzun süre yüksek kalırsa, idrar kesesiyle böbrekler bundan zarar görebilir. Tedaviye başlayabilmek için testin yapılması son derece önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nursal

20 Temmuz 2024 Cumartesi

İdrarı uzun süre tutmak alışkanlığım var ve son zamanlarda idrarımın bulanık ve kokulu olduğunu fark ettim. Bu durum idrarda lökosit değerlerimin yükselmesine neden olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nursal,

İdrarı uzun süre tutmak, idrar yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir ve bu durum idrarınızda lökosit değerlerinin yükselmesine neden olabilir. Bulanık ve kokulu idrar, bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu nedenle, bir doktora başvurarak idrar testi yaptırmanızı ve gerekli tedaviyi almanızı öneririm. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çok İdrar Yapmak Nedenleri?

Çok İdrar Yapmak Nedenleri?

Erkeklerde İdrar Kaçırma Hissi

Erkeklerde İdrar Kaçırma Hissi

Editörün Seçtiği

İdrar Rengi Beyaz

İdrar Rengi Beyaz

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Sonrası Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Sonrası Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yaparken Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yaparken Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Kesesi Görevi Nelerdir?

İdrar Kesesi Görevi Nelerdir?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bulaşıcı Mıdır?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bulaşıcı Mıdır?

İdrar Yaparken Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yaparken Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Tahlili Eritrosit

İdrar Tahlili Eritrosit

İdrar Gelmesi İçin Ne Yapmalı

İdrar Gelmesi İçin Ne Yapmalı

İdrar Yanması Neden Olur?

İdrar Yanması Neden Olur?