Eritrosit İdrar Tahlili Eritrosit İdrar Sebepleri
19 Temmuz 2024

Eritrosit İdrar Tahlili Eritrosit İdrar Sebepleri

Eritrosit İdrar Tahlili ve Eritrosit İdrar Sebepleri

Eritrosit idrar tahlili, uygulanan idrar tahlilinde kırmızı kan hücresinin varlığı saptanır. Görülen eritrosit idrarda kan bulunduğu anlamına gelmektedir. Gözle görülmesi mümkün olmayan kırmızı kan hücresinin mikroskop ile incelenmesi ile varlığı saptanır. İdrarda eritrosit görülmesi tehlikeli olan bir hastalığın belirtileri olurken; tedavi edilmesi son derece önemlidir.

Eritrosit İdrar Belirtileri Nelerdir?

Yapılan idrar tahlilleri sonucu ortaya çıkan eritrosit, hastalık belirtisinin habercisidir. Eritrosit birçok vakada görülürken; özellikle kişide görülen aşırı karın ağrılarında, idrar yaptığı halde tekrar idrarın varmış gibi hisseden kişilerde sıklıkla görülür. Bunun yanında kişilerde yüksek ateş gibi bulgular da eritrosit habercisi olabilir. Ayrıca kişinin sık sık idrara çıkması, idrar esnasında cinsel bölge etrafında yanma, aşırı şekilde görülen ağrı, kasık ağrısı, karın ağrısı gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Böyle şikâyetleri olan kişilerin vakit kaybedilmeden idrar tahlili yaptırması son derece önemlidir. Eritrosit idrar tahlilinde eritrosit saptanması, doktora anlatılacak bu şikâyetler ile istenilen tahlil sonucu ortaya çıkacaktır. İdrarda gözlenen eritrosit, farklı nedenlerle ortaya çıkarken kişiden kişiye göre farklı bulgular ile kendini hissettirir.

Eritrosit İdrar Sebepleri Nelerdir?
  • Kullanılan ilaçlar: İdrarda eritrosit görülmesinin sebepleri arasında kullanılan ilaçlar yer almaktadır. Bu ilaçlar arasında penisilin, heparin, ağrı kesiciler, anestezik ilaçlar, amitriptilin, aspirin, psikiyatri ilaçları, kanser ilaçları gibi kullanılan ilaçlar idrarda eritrosit görülmesi sebepleri arasında yer alır.
  • Böbrek taşı: İdrarda eritrosit görülmesinin sebepleri arasında yer almaktadır. Kişinin idrarında minerallerin bir araya gelerek kristalleşmesi sonucunda vücutta böbrek taşları meydana gelir. Böbrek taşlarının sert yapısı sebebiyle bu taşların vücuttan atılması esnasında çizilmeye, tahrişlere, hatta kanamalara bile sebep olabilir. Genellikle erkek hastalarda daha fazla görülürken bayanlarda görülme olasılığı da bulunmaktadır.
  • İltihaplar: İdrarda eritrosit görülmesi sebepleri arasında yer almaktadır. Vücutta oluşan iltihaplanmanın idrar yoluna yayılması sonucunda idrar içerisinde kan bulunmasına sebebiyet verir. Kişide mesane iltihabı veya böbrek iltihabı gibi problemler idrar eritrositine neden olurken bu şikâyetlerin kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Bunun sebebi ise erkeklerin cinsel yapısı ile bayanların cinsel yapısının birbirinden daha farklı olması ve bayanların cinsel bölgelerinin erkeklere göre enfeksiyon, bakteri gibi zararlı oluşumlara daha açık olması sonucudur.
Eritrosit İdrarda Görülmesinin Diğer Nedenleri

Kişinin uyguladığı yorucu egzersizler idrarda eritrosit görülmesinin sebepleri arasında yer alır. Ayrıca egzersiz esnasında kişinin aşırı şekilde su kaybetmesi, şiddetli doku travmaları gibi sebepler de eritrosit görülme ihtimalini artırır. Bazı hastalıklarda özellikle prostat kanseri, mesane kanseri, böbrek kanseri gibi hastalığı bulunan kişilerde idrarda eritrosit görülme ihtimali oldukça yüksektir. Ayrıca kişilerin aşırı şekilde cinsel ilişkiye girmesi, kadınlarda adet sıklığı, erkeklerde prostat iltihabı, herhangi bir sebeple yaralanma, cinsel bölümde bulunan tümörler, bakteri ve enfeksiyon kaynaklı iltihaplanmalar, kan damarı içerisinde bulunan pıhtılaşma gibi sebepler eritrosit görülme sıklığını artırır.

Eritrosit İdrar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yapılan tetkikler sonucunda idrarda eritrosit görülmesi sonucunda tedavi edilmesi için gerekli yöntemler uygulanır. Bu şikâyetin giderilmesi için öncelikle antibiyotik kullanımı yer alır. Ayrıca böbrek hastalığı sebebiyle eritrosit görülmesi, böbrek taşlarının temizlenmesi ile giderilebilir. Eritrosit miktarı yüksek olan kişinin ağır egzersizler yapmaması, vücudunu zorlamaması, günde en az iki buçuk litre su içmesi, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durması idrarda bulunan eritrosit miktarının giderilmesinde oldukça etkilidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sabi

19 Temmuz 2024 Cuma

Peki, idrar tahlilimde eritrosit bulunması durumunda hangi doktora başvurmalıyım ve tedavi süreci nasıl ilerler? Ayrıca bu durum ciddiyetinin ne derece olduğunu nasıl anlayabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sabi,

İdrar tahlilinde eritrosit bulunması genellikle bir üroloji uzmanına başvurmanızı gerektirir. Üroloji uzmanı, idrar yolları, böbrekler ve mesane gibi organlarla ilgili sorunları teşhis ve tedavi eder. İlk olarak doktorunuz size detaylı bir anamnez alacak, ardından gerekirse ek tahlil ve görüntüleme yöntemlerine başvuracaktır. Tedavi süreci, tespit edilen duruma göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi uygulanabilir, taş varsa taşın türüne ve yerine göre farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir.

Durumun ciddiyetini anlamak için doktorunuzun yapacağı ileri tetkikler ve değerlendirmeler önemlidir. Eritrositlerin miktarı, idrarın rengi, ağrı gibi eşlik eden semptomlar ve ek bulgular durumu değerlendirmede yardımcı olacaktır. Her durumda, erken teşhis ve tedavi en iyi sonuçları sağlar. Endişelerinizi ve belirtilerinizi gecikmeden bir uzmana danışmanız en doğrusu olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çok İdrar Yapmak Nedenleri?

Çok İdrar Yapmak Nedenleri?

Haber Bülteni

Güncel

İdrarda Hemoglobin

İdrarda Hemoglobin

Güncel

Gebelikte İdrar Tahlili

Gebelikte İdrar Tahlili