Erkek Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Erkek Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Erkek Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Yetişkinlerde ve gebelerde sık karşılaşılan idrar yolu enfeksiyonu, bebekleri de etkileyen bir rahatsızlıktır. İdrar yolu enfeksiyonu kız bebeklere nazaran erkek bebeklerde daha az rastlanır. İdrar yolunun herhangi bir alanında oluşan bakteriler kaynaklı meydana gelen bir enfeksiyon türüdür.

Erkek Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Ateş: Bazı bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunun tek belirtisi ateştir. Başka belirtiler gözlenmese de nedeni açıklanamayan ateşin %5'inden idrar yolu enfeksiyonu sorumludur. Başka belirtiler olmadığı için bebek sağlık kuruluşuna götürülmediğinde bebekte kalıcı hasarların oluşma riski vardır.

İdrar Yaparken Acı Hissi: Bebek eğer idrar yaparken ağlıyor ya da acıyı başka hareketlerle belli ediyorsa idrar yolu enfeksiyonundan şüphe duyulabilir. Bu belirtiler haricinde, idrarda koku, yemek yemeyi istememe, kusma, ishal, idrarın kanlı ya da bulanık olması ve bebeğin huzursuz olması gibi belirtiler görülebilir.

Erkek Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri

Normal şartlarda idrar çıkışı herhangi bir aksama olmadan gerçekleşir. Ancak idrarda bakteri oluşmuşsa idrar akışı sürecinde enfeksiyon ya da iltihap gelişebilir. Bakteri idrara, rektum, genital bölge ya da kan yoluyla geçebilir.

Kız bebekler erkeklere nazaran idrar yolu enfeksiyonuna daha sık yakalanır. 1 yaşından küçük erkek bebeklerde kız bebeklerden daha fazla idrar yolu enfeksiyonuna rastlanabilir.

Erkek Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Eğer bebek 3 aydan daha büyükse ve başka ciddi bir hastalığı yoksa antibiyotik tedavisiyle enfeksiyon kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Tedavi süreci enfeksiyonun nerede geliştiğine bağlı olarak değişebilir. Eğer enfeksiyon alt idrar yollarında meydana gelmişse 3 gün süren antibiyotik tedavisi yeterli olur. Fakat enfeksiyon üst idrar yollarında meydana gelmişse tedavi 10 gün kadar sürebilir.

Bebekler tablet ya da kapsül yutamayacağı için ilaçlar genelde şurup şeklinde olur. İlaç tedavisi başladığı andan itibaren belirtiler 24 saat içinde kaybolmaya başlar. İlaç tedavisi doktorun önerdiği sürece devam etmelidir. Aksi halde enfeksiyonun tekrar etme olasılığı çok yüksektir.

Kullanılan ilaçlara karşı bebekte bazı geçici yan etkiler görülebilir. Bu etkiler tedavinin sonlanmasıyla birlikte ortadan kalkar. Eğer hekim, bebeğin hastane ortamında tedaviye alınmasını isteyebilir. Hastane ortamı sıvı kaybını önlemek ve durumu takip etmek için daha uygundur.

Erkek Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonunu Önlemek İçin Alınabilecek Tedbirler

Bazı bebekler yapısal olarak enfeksiyona yatkın olabilir. Bu gibi durumlarda hastalığı önlemek için bazı tedbirler alınabilir:

  • Bol sıvı tüketimi bebeğin daha fazla idrar yapmasını sağlayarak enfeksiyonun idrar yoluyla dışarı atılmasını kolaylaştırır.
  • Kabızlık idrar yolu enfeksiyonunu tetikleyen bir olasılıktır. Yine bol sıvı tüketimiyle kabızlıkta kontrol altına alınabilir.
  • Eğer bebekte kabızlık gözlemleniyorsa kabızlığı önleyen, dışkıyı yumuşatan sebze ve meyve ağırlıklı beslenmesine özen gösterilmelidir. Bunun haricinde tam tahıllı besinler de kabızlığın önüne geçer.
  • Ek gıdaya geçmemiş bebeklerin sık sık emzirilmesi gerekir. Yapılan araştırmalara göre anne sütünün idrar yolu enfeksiyonuna karşı bebeği koruduğu tespit edilmiştir. Anne sütünün doğal bir antibiyotik etkisi vardır.
Bu tedbirler, erkek bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmada önemli bir rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bayanlarda Sık İdrara Çıkma Nedenleri

Bayanlarda Sık İdrara Çıkma Nedenleri

Hamilelikte Sık İdrara Çıkma Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Sık İdrara Çıkma Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Şeker Nedenleri?

İdrarda Şeker Nedenleri?

Bebeklerde İdrar Tahlili

Bebeklerde İdrar Tahlili

Yeşil İdrar Sebepleri

Yeşil İdrar Sebepleri