Erkeklerde İdrar Kaçırma Nedenleri?
25 Temmuz 2024

Erkeklerde İdrar Kaçırma Nedenleri?

Erkeklerde İdrar Kaçırma

Erkeklerde idrar kaçırma, genellikle istemsiz olarak erkeğin idrarını tutamaması durumudur. Erkeklerde idrar kaçırmanın birden fazla sebebi olabilir. İdrar kaçırma sorunu olan erkeklerin mutlaka doktor muayenesi ile iyice sorgulanması gerekmektedir. Çünkü erkeklerde idrar kaçırma durumunun tipi ve sebebi bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Erkeklerde idrar kaçırma durumu sık olarak görülen bir sorundur; ancak sosyokültürel sorunlar ve bu durumu ifade etmek için doktora başvurmak yerine ihmal edilen bir problemdir. Erkeklerde idrar kaçırma sorunu her yaşta karşılaşılan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Erkeklerde idrar kaçırma yalnız başına olan bir hastalık değildir, hatta her erkeğin idrar kaçırma sorunu aynı değildir. Erkeklerde idrar kaçırmanın farklı tipleri ve bu tiplere bağlı olarak farklı sebepleri bulunmaktadır. Bunun için erkeklerde idrar kaçırma tipine ve sebebine göre farklı tedaviler yapılmaktadır.

Erkeklerde İdrar Kaçırma Neden Olur?

Stres tipine bağlı olarak idrar kaçırma durumu, aynı zamanda gülme, aksırma, hapşırma esnasında karın basıncının artması ile ortaya çıkan bir durumdur. Erkeklerde yaşanan bu durumlar genellikle strese bağlı olarak yaşanan idrar kaçırma şeklinde adlandırılmaktadır. Stres tipine bağlı olarak idrar kaçırma, özellikle erkeklerde iyi huylu bir prostat büyümesi ya da kötü huylu bir prostat büyümesi sebebi ile meydana gelebilmektedir. Erkeklerde idrar kaçırmanın başka bir nedeni ise kişinin idrara sıkışması ve tuvalete yetişememesinden kaynaklı olarak gelişen idrar kaçırma tipidir. Sıkışma idrar kaçırma tipinde en sık olarak rastlanılan nedenler:

  • İdrar yollarında taş olması
  • Akut idrar yolu enfeksiyonu
  • İdrar yolunda mevcut olan tümör
  • Kişinin geçirmiş olduğu kazalar

Ayrıca, 50 yaş sonrasında erkeklerde idrar kesesinin kaslarının zayıflamasından dolayı sıkışma tipi idrar kaçırma durumları daha fazla görülmektedir.

Erkeklerde İdrar Kaçırmanın Tanısı Nasıl Konulur?

İdrar kaçırmanın birden fazla nedeni olabildiği gibi, altında yatan sorunlara bağlı olarak meydana gelmektedir. Erkeklerde idrar kaçırmanın sebebinin bulunabilmesi için hastanın mutlaka üroloji uzmanına başvurması gerekmektedir. Erkeklerde idrar kaçırmanın nedeninin bulunabilmesi için üroloji uzmanının yapacağı fiziki muayene ve hastanın öyküsü iyi bir şekilde değerlendirilmelidir. Stres tipine bağlı olan erkeklerde idrar kaçırma sorunu daha önceden geçirilen bir cerrahi tedavi olup olmadığı da sorgulanmalıdır. Eğer sıkışma tipi bir idrar kaçırma söz konusu ise, bu durumda ürolog hastada prostatın olup olmadığını, cerrahi geçmişi, idrar yollarında herhangi bir taş ve kronik idrar rahatsızlığını iyice araştırmalıdır.

Erkeklerde İdrar Kaçırmanın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çoğunlukla tipine ve sebebine bağlı olarak bu rahatsızlığın tedavisi yapılmaktadır. Stres tipine bağlı olarak gelişen idrar kaçırmanın tedavisi çoğunlukla altı ay içerisinde düzelmektedir. Ancak düzelmeyen erkek hastalarda kegel egzersizler ile idrar pelvik taban kaslarını güçlendirirken, idrara tutma şeklini gevşetme ve kasma egzersiz tedavisi olarak kullanılmaktadır.

Ekstra Bilgiler ve Önlemler

Erkeklerde idrar kaçırma sorunu yaşayanların yaşam kalitesini artırmak ve tedavi sürecini desteklemek için dikkat etmeleri gereken bazı noktalar bulunmaktadır:

  • Düzenli egzersiz yaparak pelvik taban kaslarını güçlendirmek
  • Alkol ve kafein tüketimini azaltmak
  • İdrar yapma alışkanlıklarını düzenlemek
  • Sağlıklı bir diyet ile kilo kontrolü sağlamak
  • Stres yönetimi tekniklerini öğrenmek ve uygulamak

Bu önlemler, tedavi sürecini destekleyici ve idrar kaçırma sorununu azaltıcı etkiler sağlayabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İdrar Yaparken Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yaparken Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İdrar Torbasında Görülen Hastalıklar

İdrar Torbasında Görülen Hastalıklar