İdrarda Protein Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

İdrarda Protein Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Protein

İdrar, böbreklerimizin çalışması ile vücudumuzdaki maddelerin ve minerallerin dengesini sağlar. Vücudumuzda zararlı olan maddeler idrar yolu ile dışarı atılır. Protein ise vücudumuz için önemli bir besin kaynağıdır. Protein, vücudumuzdaki dokulara ve organlara kan yolu ile taşınır. Böbrekler, kandaki proteinin geçişini durdurarak kanda kalmasını sağlar. Böbreklerin çalışmasında bir sorun meydana gelirse, protein kılcal damarlardan geçerek idrara karışır. İdrarda 150 miligramdan fazla protein bulunması iyi bir durum değildir. İdrarda protein bulunması, böbrek rahatsızlığının habercisidir.

İdrarda Protein Rahatsızlıklarının Çeşitleri

İdrarda protein rahatsızlığının üç çeşidi vardır:

  • Geçici
  • Kalıcı
  • Ayakta durmaya ve uzanmaya bağlı değişen

En sık görülen çeşidi geçici idrarda protein rahatsızlığıdır. Bu durum genellikle vücutta yüksek ateş olması ve egzersiz yapıldığı zamanlarda vücudun gergin olması ile oluşur. Kalıcı, ayakta durmaya ve uzanmaya bağlı idrarda protein hastalığı tıpta ortostatik olarak adlandırılmıştır. Ortostatik hastalıkta hasta kişi ayakta durursa protein kaybeder, ancak uzanırsa vücutta protein kaybı olmaz. Ortostatik hastalık, ergenlik döneminde ve otuz yaşlarını geçen kişilerde bazen görülür ve bazen ölümcül durumlar oluşturabilir. Ortostatik hastalığın teşhisi için hastadan iki kere idrar örneği alınır. Birinci örnek uyku sonrası yani sabahki ilk idrar, diğeri ise gün içerisinde alınarak tahlil yapılır.

İdrarda Protein Belirtileri

İdrarda protein ilk zamanlarda belirti yapmaz. Rahatsızlık tedavi edilmezse ve ilerleme olursa belirtiler oluşur. İdrarda protein, idrar renginde değişiklik ve köpürme oluşması ile belirti verir. Ayrıca, rahatsız kişinin kilo değişikliği yaşaması, karın bölgesinde, yüz ve ellerde şişme meydana gelmesi idrarda protein belirtisi olabilir. Bazı durumlarda ciddi sonuçlar oluşur ve bu durumlarda acil yardım alınmalıdır. Bu ağır durumlar nefes darlığı, idrar yapamama, göğüs kafesinde sıkışıklık ve acı hissi, kısa süre içerisinde görülen hafıza ve bilinç kaybı, idrar yapmada zorluk gibi belirtiler olabilir.

İdrarda Protein Hastalığının Nedenleri

İdrarda proteinin geçici türünün nedenleri arasında yüksek ateş, ağır egzersizler, duygusal yoğunluk, soğuğa veya sıcağa maruz kalmak yer alır. İdrarda proteinin kalıcı türünün riskleri ise böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, kan kanseri, kalp yetmezliği, özel ilaçlar, böbrek enfeksiyonu, Hodgkin hastalığı ve sıtma hastalığıdır.

İdrarda Protein Tedavisi

İdrarda protein rahatsızlığının geçici tipi tedavi gerektirmez; kendiliğinden iyileşir. Ortostatik çeşidi ise yaş ilerledikçe kaybolur ve tedavi gerektirmez. Kalıcı idrarda protein rahatsızlığında, gerçek rahatsızlık tespit edilip uygun tedavi uygulanır. Örneğin, böbrek hastalığı veya şeker hastalığı gibi altta yatan hastalıkların tedavisi yapılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gece Sık İdrara Çıkma

Gece Sık İdrara Çıkma

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Büyüklerde İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

Büyüklerde İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Şeker Nedenleri?

İdrarda Şeker Nedenleri?

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yaparken Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yaparken Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Gelmesi İçin Ne Yapmalı

İdrar Gelmesi İçin Ne Yapmalı

Güncel

Uykuda İdrar Kaçırmanın Nedenleri?

Uykuda İdrar Kaçırmanın Nedenleri?

Güncel

İdrarda Kristal Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Kristal Belirtileri ve Tedavisi