Hamilelikte İdrar Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Hamilelikte İdrar Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte İdrar Enfeksiyonu

Hamilelikte idrar enfeksiyonu, hamilelik döneminde bulunan kadınların çoğunda görülebilecek bir rahatsızlıktır. Hamilelik döneminde vücudun gebelik sürecine ve doğuma hazırlanabilmesi için hormon değişimleri yaşanır. Hormon dalgalanmaları idrar enfeksiyonu olasılığını artıran en önemli etkendir. Tedavide antibiyotik içerikli ilaçlar reçete edilse de kullanım süresi gebe olmayan kadınlara göre daha farklıdır.

Hamilelikte İdrar Enfeksiyonu Belirtileri

  • Hafif seyirli ateş
  • İdrar yaparken yanma ve ağrı hissi
  • İdrara sık çıkma, idrar miktarının az olması
  • Cinsel birliktelik anında ağrı
  • İdrarda koku, bulanıklık ve kan görülmesi
  • Karnın alt kısmında ağrı
  • Enfeksiyon böbrek enfeksiyonu ile bağlantılıysa, mide bulantısı, kusma, yüksek ateş, titreme ve böğür ağrısı gibi belirtiler yaşanabilir.

Hamilelikte İdrar Enfeksiyonu Nedenleri

Progesteron Hormonu Yüksekliği: Hamilelikte idrar enfeksiyonu idrar kanalı, mesane ya da böbreklerde meydana gelebilir. Hamilelik döneminde normal dönemlere nazaran böbreklerde enfeksiyon gelişme olasılığı daha yüksektir. Nedeni ise tam anlamıyla boşalmayan mesanede depolanan idrarın bir kısmı tekrar böbreğe doğru ilerleyebilir. Rahmin büyümesi idrarın kolaylıkla akmasına engel olabilir. Gebelikte progesteron hormonu yüksekliği kas tonusunu azaltabilir. Bu durum karşısında idrar kanalları genişleyerek idrar akışı yavaşlayabilir. Bu tür olasılıklar bölgede mikropların kolaylıkla oluşmasına ve çoğalmasına zemin hazırlayabilir. Ayrıca bu durumlarda mikropların böbreklere kadar ulaşması da kolaylaşabilir.

İdrar İçeriğinde Değişiklik: Hamilelik dönemi haricinde ve genel sağlık durumu iyi olan kişilerde idrar içeriğinde şeker yer almaz. Fakat hamilelik döneminde anne adayının idrarında, anne adayı sağlıklı olsa bile şeker bulunabilir. Hamilelik döneminde idrarın asit derecesi normalden daha az olur. Şeker ve asidik değer bölgede bakterilerin artmasına yol açarak hamilelikte idrar enfeksiyonu oluşumunu kolaylaştırır.

Hijyene Önem Vermemek: İdrar enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu E. Coli adlı bakteri nedeniyle oluşmaktadır. E. Coli normal şartlarda bağırsak ve anüs etrafında bulunur. Tuvalet temizliğinin yanlış yapılması ve cinsel birliktelik yoluyla bu bakteriler vajinadan geçerek idrar enfeksiyonuna sebep olabilir. Tüm bunların haricinde;

  • Böbrek taşı gibi etkenler nedeniyle idrar kanalının tıkanması
  • Omurga hasarı gibi nedenlere bağlı olarak idrarın tam boşaltılamaması
  • Cinselliğin aktif bir şekilde devam etmesi
idrar enfeksiyonuna yol açabilir.

Hamilelikte İdrar Enfeksiyonu Tedavisi

Hamilelikte idrar enfeksiyonu için normal zamanlarda uygulanan tedavi yöntemleri uygulanır. Doktor gözetiminde reçete edilen antibiyotik ilaç kullanımında süre daha az olmalıdır. Kullanılan antibiyotik en geç 1 hafta içinde yaşanan belirtilerin kaybolmasına yardımcı olur.

Eğer enfeksiyon böbrek enfeksiyonu sebebiyle yaşanıyorsa ve şiddetli bir seyir gösteriyorsa tedavi hastane ortamında yapılabilir.

Hamilelikte ve normal zamanlarda bol su tüketimi birçok hastalığın vücuttan daha kolay atılmasını sağlar. İdrar enfeksiyonu da bu hastalıklar arasındadır. Su tüketimiyle idrar oranı çoğalır ve bölgedeki mikroplar idrarla beraber dışarı atılabilir.

Tüm bu tedaviler haricinde ağrı hissini hafifletmek amacıyla kompres uygulanabilir. İdrar çok bekletilmemelidir. Acılı ve baharatlı gıdalardan uzak durmak faydalı olur. Bu tür gıdalar mesanenin tahriş olmasını sağlayarak şikâyetlerin artmasına yol açar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İdrar Ph Hangi Durumlarda Değişir?

İdrar Ph Hangi Durumlarda Değişir?