İdrar Torbasında Görülen Hastalıklar
21 Temmuz 2024

İdrar Torbasında Görülen Hastalıklar

İdrar Torbası

İdrar torbası, idrarın biriktiği ve depolandığı önemli bir organdır. İdrar torbası bütün canlılarda bulunmaktadır. İdrar torbasında çeşitli enfeksiyonlar, hastalıklar, yaralanmalar ve bazı ruhsal sorunlar nedeniyle oluşan rahatsızlıklar, genellikle kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Vücudumuzda karın bölgesinin alt kısmında, göden bağırsağı ve pubis kemiği arasında yer alır. İç yapısı boş olan bu organ, kalın duvarlı ve kaslardan oluşan özel bir yapıya sahiptir. Görünüm olarak ters çevrilmiş bir piramide benzer. İdrar torbasının piramit tabanının üzerinde ince bağırsaklar bulunur. Kadınlarda ise bu bölgeye rahim yerleşmiştir. Ayrıca idrar torbası, esneme özelliği olan bir organdır ve bu açıdan mideye benzetilebilir. Asıl görevi ise kas yapısı sayesinde böbrekten gelen idrarı uzun bir süre depolamaktır.

İdrar torbası tamamen kaslardan oluşmuş ve esnek bir duvar yapısına sahiptir. İdrarla tamamen dolduğunda 400-500 ml'lik bir hacme sahip olabilir. Bazen bu hacim, idrar boşaltımı geciktiğinde 800-900 ml'ye ulaşabilir. İdrar torbası, iç içe geçmiş üç katman kas tabakasından oluşur. Oluşan bu kas tabakası sayesinde idrar dolmasına bağlı olarak mesane hacminin artmasına rağmen kişide herhangi bir rahatsızlık meydana gelmez. Mesane belli bir doluluk seviyesine ulaştığında, beynimize dolmakta olduğuna dair uyarı sinyalleri gönderir. Mesane kapasitesinin dörtte birine ulaştığında ilk uyarıyı verir. Bazen dış faktörlere bağlı olarak idrar torbasının çalışma fonksiyonu bozulabilir.

Genel olarak kadınların idrar torbasının daha büyük olduğu düşünülebilir, ancak bu yanlış bir kanıdır. İdrar torbası genellikle aynı hacme sahiptir. Kadınlar idrarlarını daha uzun süre tutabilme eğilimindedirler. Bunun nedeni, boşaltma reflekslerinin çok iyi kontrol edilmesinden kaynaklanabilir. Yetişkin bir insanın idrar torbasında yaklaşık yarım litre kadar idrar bulunur. Bu ölçüden daha fazla olan idrar kişiye rahatsızlık verebilir. İdrar torbasının tam dolmadan boşaltılmasında fayda vardır. Torbanın dolması sonucunda genişleyecek olan kaslar, içerisindeki sinirler sayesinde omuriliğe sinyaller göndermeye başlayacaktır.


Bazen idrar torbasında çeşitli rahatsız edici hastalıklar meydana gelebilir. Bu hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Mesane kanseri
  • Mesane taşları
  • Aşırı aktif mesane sendromu
  • İdrar inkontinansı
  • Stres idrar inkontinansı
  • Nörojenik mesane
  • Mesane ekstrofisi
  • Akut idrar retansiyonu
  • Akut sistit
  • İntersistiyel Sistit
İdrar torbası hastalıkları, böbreklerden atılan idrarın depolandığı mesane organını etkileyen hastalıklardır. Mesane hastalıkları günümüzde toplum olarak sıkça karşılaştığımız bir durumdur. İdrar torbası hastalığına yakalandığınızı anladığınızda, uzman bir doktor yardımı almanızda fayda vardır. Aksi takdirde önlem alınmayan bu hastalıklar çok ciddi boyutlara ulaşabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Hissi

İdrar Hissi

Hapşırırken İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

Hapşırırken İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde Sık İdrara Çıkma Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde Sık İdrara Çıkma Belirtileri ve Tedavisi

İdrarın Cilde Faydaları Nelerdir?

İdrarın Cilde Faydaları Nelerdir?

İdrar Neden Köpürür?

İdrar Neden Köpürür?