İdrar Yollarında İltihap Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

İdrar Yollarında İltihap Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yollarında İltihap

İdrar yollarında iltihap, genellikle idrar yolundan mesaneye kadar uzanan bakteriler nedeniyle oluşur. İltihap yalnızca mesane ile sınırlıysa bu durum sistit olarak tanımlanır. Bazı vakalarda, üriner sisteme bağlı olan üst idrar kanalı ve böbrekler de iltihaptan etkilenebilir. Bu durum piyelonefrit olarak adlandırılır. Üst idrar yolu iltihabı, alt idrar yolu iltihabına nazaran daha tehlikelidir. Kadınlarda erkeklere kıyasla daha fazla rastlanan idrar yolu iltihabının nüksetme özelliği vardır. Kadınlarda idrarı mesaneden dışarı taşıyan kanal erkeklere oranla çok daha kısadır. Bu nedenle de iltihap gelişme olasılığı kadınlarda daha fazladır. Menopoz dönemine ulaşan kadınlarda östrojen düzeyinin azalmasıyla idrar yolu astarı incelir. Bu durumda bölge bakterilere daha açık hale gelir. Menopoz dönemi gibi gebelik dönemi de idrar yolu iltihabını tetikleyen bir dönemdir. Bu dönemde bağışıklık sistemi daha zayıf olduğu için ve hormon dalgalanmalarına bağlı olarak iltihap çok daha kolay yayılım gösterebilir.

İdrar Yollarında İltihap Belirtileri Nelerdir?

İdrar yolu iltihabında görülen en yaygın bulgu, idrar yaparken ve sonrasında ortaya çıkan yanmadır. Yanma bazen hafif seyirli olabileceği gibi bazen ağrılı bir şekilde oluşum gösterebilir. Bununla birlikte sık idrara çıkma, karın şişliği, idrarda kötü koku, bulanıklık ve kan görülmesi de idrar yolu iltihabı belirtileri arasında yer alır. Bunların haricinde acilen doktora başvurulması gereken belirtiler de vardır. Bu belirtiler, mide bulantısı ve aynı anda kusma, yüksek ateş, kaburga altında ve sırt tarafında ağrıdır.

İdrar Yollarında İltihap Neden Olur?

  • İdrar yolu iltihabı, cinsel organın bakterilere maruz kalması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Cinsel organa bulaşan bakteriler, idrar yolu aracılığıyla kolaylıkla mesaneye ulaşabilir.
  • İdrar yolunda var olan anormallikler ile dünyaya gelen bebeklerde idrar, idrar yolunda birikerek iltihaba sebep olabilir. Bu nedenle de yeni doğan bebeklerde idrar yolu iltihabına sık rastlanır.
  • Bazı hastalıklardan dolayı idrar yolu tıkandığında iltihap için bölgede zemin hazırlanır. Prostat büyümesi, böbrek taşı gibi rahatsızlıklar idrar yolunu tıkarak idrarın mesaneden geçmesine engel olur.
  • Bağışıklık sistemini baskılayan, diyabet gibi hastalıklar, vücudun bakterilere karşı savunmasız kalmasını sağlar. Diyabet hastalığında ve bağışıklık sistemi zayıfladığında idrar yolu iltihabı görülme olasılığı daha fazla artar.
  • Bazı hastalıklardan dolayı tek başına idrarını yapamayan kişilere takılan idrar sondası da idrar yolu iltihabını tetikler.
  • Doğum kontrol amacıyla kullanılan sperm öldürücü ajanlar, kadınlarda idrar yolu iltihabı oluşmasına zemin hazırlayabilir.
  • Cinsel olarak çok aktif olan hem kadın hem de erkeklerde idrar yolu iltihabı daha fazla görülür.

İdrar Yollarında İltihap Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Yaşanan şikâyetler doğrultusunda doktora başvurulduğunda, kesin tanı için doktor birtakım tetkikler ister. İdrar testi, idrar yolu iltihabını tespit etmek için en önemli tetkiktir. Hastadan idrar örneği alınarak laboratuvar ortamında incelenir. İnceleme anında kırmızı ve beyaz kan hücreleri kontrol edilir. Beraberinde bakteriler incelenir. İdrar örneğinden net bir sonuç alabilmek için idrardan önce bölge antiseptik özelliği bulunan bir bezle silinmelidir. Ayrıca ilk idrar değil, orta idrar örnek için verilmelidir. İdrar incelenerek idrar kültürü yapılır. Kültür, bakterinin cinsini belirler. İltihaba yol açan bakteri tespit edildikten sonra hangi ilacın kullanılacağına daha kolay karar verilir. Bunun için idrar kültürü önemlidir.

İdrar yollarında iltihap, sürekli tekrarlıyorsa doktor bu durumu araştırmak için ultrason ya da tomografi isteyebilir. Beraberinde nükseden iltihap için sistoskopi tekniği kullanılabilir. Tedavide genellikle antibiyotik kullanılır. Tedaviye başladıktan sonra ilk 24-48 saat içinde belirtiler hafiflemeye başlar. Tedaviye doktorun önerdiği sürece devam edilmelidir. İltihap nedeniyle yaşanan yanma ve ağrı dayanılmayacak boyutlardaysa bölgeyi uyuşturan ilaçlar tavsiye edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nurzer

23 Temmuz 2024 Salı

Idrar yolları iltihabı sık sık tekrar edebilen bir durum mu? Özellikle kadınlarda menopoz döneminde bu risk artıyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet, Nurzer, idrar yolları iltihabı (İYE) sık sık tekrar edebilen bir durumdur. Özellikle kadınlarda, anatomik yapılarından dolayı İYE riski daha yüksektir. Menopoz dönemiyle birlikte östrojen seviyelerinin düşmesi, vajinal ve üriner sistemdeki dokuların incelmesine ve enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilir. Bu yüzden menopoz döneminde İYE riski artar. Korunma amaçlı hijyen kurallarına dikkat etmek ve doktor tavsiyelerine uymak önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrarda Aseton Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Aseton Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte İdrarda Keton Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte İdrarda Keton Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Oluşumu

İdrar Oluşumu

Erkeklerde İdrar Yolu İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde İdrar Yolu İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Keton Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Keton Belirtileri ve Tedavisi