İdrar Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

İdrar Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Enfeksiyonu

İdrar Enfeksiyonu Nedir?

İdrar enfeksiyonu, genellikle idrar yollarındaki bakterilerden kaynaklanan bir hastalıktır. Bu enfeksiyonların %98'i Escherichia coli (E. Coli) bakterisinden kaynaklanır. İdrar enfeksiyonu bazen böbrekleri ve üst idrar kanalını da etkileyebilir. İdrar enfeksiyonu, alt idrar yolu enfeksiyonu (sistit) veya üst idrar yolu enfeksiyonu (piyelonefrit) olarak ikiye ayrılabilir.

İdrar Enfeksiyonunun Kadınlarda Daha Yaygın Olmasının Nedenleri

İdrar enfeksiyonu, erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülür. Bunun sebebi, kadınların idrarı mesaneden dışarıya ileten kanalının (üretra) erkeklere göre daha kısa olmasıdır. Ayrıca, adet ve menopoz dönemlerinde östrojen seviyesinin düşmesi, idrar kanalının duvarlarını inceltir ve bu durum bakterilere karşı savunmasız hale getirir.

İdrar Enfeksiyonunun Belirtileri

  • Sık idrara çıkma,
  • İdrar sırasında ağrı ve yanma hissi,
  • Bel bölgesinde ağrılar,
  • Kanlı veya bulanık idrar,
  • Karın bölgesinde baskı ve rahatsızlık,
  • İdrardan kötü koku gelmesi,
  • Sürekli titreme ve ateş,
  • İdrar miktarında düzensizlik.

İdrar Enfeksiyonunun Nedenleri

  • Zararlı Bakteriler: İdrar enfeksiyonlarının en yaygın nedeni idrar yollarındaki bakterilerdir. Bu bakteriler genellikle sindirim sisteminden bulaşır.
  • Böbrek Taşları: İdrar kanallarında tıkanma oluşması da idrar enfeksiyonuna neden olabilir. Tıkanmanın en büyük nedeni böbrek taşlarıdır. Oluşan böbrek taşları, bakterilerin üremesi için uygun bir ortam hazırlar.
  • Kabızlık: Sindirim sisteminden sonraki boşaltım kısmındaki dışkılar bakteri oluşumuna neden olur. Bu bakteriler de idrar enfeksiyonuna yol açar. Sık idrara çıkmak ve boşaltım işlemini tam olarak gerçekleştirmek idrar enfeksiyonu için önleyici bir tedbir olabilir.
  • Genital Hijyen: Tuvalet temizliğine yeterince önem vermemek idrar enfeksiyonu riskini artırır.

İdrar Enfeksiyonunun Tedavisi

Öncelikle doktorunuza başvurun ve doktorun önerilerine dikkatlice uyun. İdrar enfeksiyonu tedavisinde antibiyotiklerle hastaların %75'i iyileşmektedir. Ancak bazı durumlarda, bakteri türüne göre farklı antibiyotik tedavileri uygulanabilir. Yani tedavi yöntemi bakteri türüne göre değişkenlik gösterir. Bazı hastalarda ağrı daha şiddetli olabilir ve bu hastalarda ağrıyı dindirmek için ağrı kesiciler ve spazm çözücüler verilir. Tedavi yöntemi, idrar enfeksiyonunun bölgesine göre de farklılık gösterir. Üst idrar kanalı enfeksiyonunda hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer hastalık tekrarlanırsa, tedavi için cerrahi operasyon gerekebilir. Bazen kasık bölgesine sıcak su torbası koymak, kasık bölgesindeki ağrıları azaltabilir ve bakterilerin daha rahat dışarı atılmasını sağlayabilir. Alt idrar kanalı enfeksiyonu tedavisinde ise hijyene dikkat edilmesi ve antibiyotik tedavisi uygulanması önemlidir.

Ekstra Bilgiler

İdrar enfeksiyonlarından korunmak için bol su içmek, genital bölge hijyenine dikkat etmek ve idrarı uzun süre tutmamak önemlidir. Ayrıca, pamuklu iç çamaşırları tercih etmek ve dar kıyafetlerden kaçınmak da enfeksiyon riskini azaltabilir. Kadınlar için cinsel ilişki sonrası idrar yapmak, bakterilerin üretradan mesaneye geçişini engelleyebilir.

Bu makale, idrar enfeksiyonları hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Sağlık sorunlarınız için mutlaka bir sağlık profesyoneline danışınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İdrar Mikroskobisi

İdrar Mikroskobisi

İdrar Kaçırma Bitkisel Tedavi

İdrar Kaçırma Bitkisel Tedavi

Haber Bülteni

Güncel

Erkeklerde İdrar Kaçırma Nedenleri?

Erkeklerde İdrar Kaçırma Nedenleri?

Güncel

İdrarın Koyu Gelmesi Sebepleri

İdrarın Koyu Gelmesi Sebepleri

Güncel

Uykuda İdrar Kaçırmanın Nedenleri?

Uykuda İdrar Kaçırmanın Nedenleri?